Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Střecha kostela

30. prosince 2022

JIHLAVA: Střecha kostela

Kostel na Jánském kopečku potřebuje novou střechu. Část krovové konstrukce gotického kostela je napadená dřevomorkou. Vyměnit se musí také dožilé šindele nebo okapy a svody.

Gotický jednolodní kostel svatého Jana Křtitele v Jihlavě čeká oprava. Památka z přelomu 12. a 13. století potřebuje opravit celý střešní plášť a krovovou konstrukci, která je napadená dřevomorkou. „Musí se vyměnit šindel a zrekonstruovat dožilé klempířské prvky, především svody a okapy. Ty jsou zanesené a na některých místech prorezlé,“ přiblížila vedoucí oddělení památkové péče Dana Závodská.

FOTO: Kostel

Oprava střechy vyjde na zhruba 3,5 milionu korun. „Římskokatolická farnost při kostele svatého Jakuba, které památka na Jánském kopečku patří, bude usilovat o podporu z dotačních titulů. Nabízí se Havarijní program Ministerstva kultury ČR a mimořádný příspěvek statutárního města Jihlavy,“ dodala s tím, že pokud budou žádosti o dotační tituly úspěšné, začne se s opravou střechy na jaře 2023.

FOTO: Boží muka

Gotický jednolodní kostel svatého Jana Křtitele stojí na románských základech. Byl založený v místě nejstaršího jihlavského osídlení se vznikem trhové vsi na levém břehu řeky takzvané Staré Jihlavy, při brodu na Haberské stezce. Kostel kdysi obklopoval i hřbitov. Dle konfirmační listiny z roku 1233 ke kostelu náleželo třináct desátkových vsí. Hodnotná stavba s venkovní kazatelnou a kýlově ukončeným kněžištěm prošla v roce 1695 citlivou raně barokní úpravou.

V blízkosti kostela na Jánském kopečku byla před pár dny dokončena rekonstrukce božích muk:

https://www.jihlava.cz/opravena-bozi-muka-na-janskem-kopecku-ceka-sveceni/d-556782/p1=142516

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum