Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: Rozšíří síť cyklostezek

17. dubna 2022

JIHLAVA: Rozšíří síť cyklostezek

Jihlava rozšíří síť cyklostezek, lidé už nebudou muset na kole po frekventovaných silnicích.

Jedna z nových cyklostezek povede od kaštanové aleje po ulici Telečská. Stezka bude odvádět cyklisty z vysoce frekventované silnice směrem od Pelhřimova.

Kvůli větší bezpečnosti cyklistů chystá vedení města stavbu nových cyklostezek. Jedna z nich povede od kaštanové aleje po ulici Telečská a s její stavbou se začne už letos v květnu. Dlouhá bude 793 m.

Trasa cyklostezky je rozdělena na dva samostatné úseky. Jeden podél výpadovky na Pelhřimov od kaštanové aleje po podjezd pod obchvatem Jihlavy a druhý úsek od úrovňové křižovatky u kotelny pod hřbitovem po napojení na stávající cyklostezku Na Skalce u ulice Telečská. „Stezka bude odvádět cyklisty z vysoce frekventované silnice směrem od Pelhřimova, ulice Žižkova a U Hřbitova,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Petr Ryška s tím, že celá cyklostezka by měla být hotova do poloviny listopadu.

V dubnu se začne budovat také 893 m dlouhá cyklostezka od ulice Mlýnská po ulici Helenínskou kolem Plastikovu. Jde o poslední úsek s chybějící cyklotrasou podél řeky Jihlavy. Na obou koncích bude napojena na již stávající stezky. Hotová by měla být do konce května 2023.

Z Hosova až do Popic

Na novou cyklostezku se mohou těšit také lidé U Koželuhů. Celková délka stezky bude 445 m a k tomu bude v délce 140 m opravena silnice v ulici Na Sádkách. „Plánovaný úsek cyklostezky doplňuje chybějící část trasy do centra města z Hosova s další návazností na Vysokou a Popice s rozvíjející se bytovou výstavbou a dále na trasu vedoucí do Třeště,“ vysvětlil Petr Ryška.

Stezka odvede cyklisty z ulice Telečská a Fibichova s vyšší frekvencí aut a dále z ulice U Koželuhů, kde jsou vzhledem k technickým parametrům komunikace a nepřehledné křižovatce s ulicí U Větrníku velmi stísněné poměry pro souběžný provoz aut a cyklistů. Celá stavba by měla být hotova do konce srpna.

39 kilometrů cyklostezek a cyklotras

Do budoucna se v Jihlavě počítá také s novou cyklostezkou mezi ulicí Křižíkova a následně kolem zoo, se stezkou, po které dojedou lidé z Hruškových Dvorů až k čističce odpadních vod nebo s krátkou cyklostezkou mezi Pančanovou a Sasovem. „Poslední zmíněná stezka povede kolem ohrady s koňmi a v plánu je tam i úprava skály na začátku úseku,“ doplnil Petr Ryška.

V Jihlavě je v současnosti vybudováno 39 kilometrů stezek a tras pro cyklisty. Více informací o nich najdete ZDE:

https://www.jihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id=490438&n=cyklostezky-v-jihlave&p1=105971

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum