Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: První parklet

2. května 2022

JIHLAVA: První parklet

Jihlava má první parklet, posezení na jednom parkovacím místě.

Parklet bude v ulici Palackého fungovat nejméně dva měsíce, ale je možné prodloužit zápůjčku i na prázdniny. Pokud se v praxi osvědčí, může se v Jihlavě objevit podobná "předzahrádka" na více místech, kde dosud parkují auta.

FOTO: Parklet v ulici Palackého

V Jihlavě mohou lidé posedět v prvním parkletu. Jde o malé veřejné prostranství určené k odpočinku či setkávání s rodinou, přáteli a spolupracovníky. Parklet má vyvolat diskuzi o využití veřejného prostoru ve městech.

Parklet, který má velikost jednoho parkovacího stání, je v ulici Palackého před kavárnou Caffé Stella a zabírá plochu 2 x 5,25 metrů. Součástí je posezení i stojan pro kolo či koloběžku. „Na tomto místě běžně stojí auto nebo dodávka. Parkletem chceme lidem ukázat, že veřejný prostor neslouží pouze k parkování, ale také k setkávání lidí. A tady si mohou posedět a popovídat například u dobré kávy,“ vysvětlil hlavní smysl parkletu v Jihlavě radní pro dopravu Jaroslav Vymazal.

Parklet si město zdarma zapůjčilo od spolku Partnerství pro městskou mobilitu. „Sami jsme si zajistili pouze montáž a přepravu z Frýdku Místku, kde sloužil parklet lidem na podzim. Pokud se u nás osvědčí, může to být jedna z možností, jak veřejný prostor do budoucna využít,“ doplnil Jaroslav Vymazal.

FOTO: Tisková konference k parkletu

Právě spolek Partnerství pro městskou mobilitu, od kterého má Jihlava parklet zapůjčený, pořádá ve spolupráci s městem také mezinárodní konferenci City Changers 2030. Uskuteční se v Jihlavě 17. a 18. května a tématem bude právě městská mobilita.

Dvoudenní setkání klíčových partnerů z České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Slovinska, Srbska a dalších zemí se zaměří na zásadní otázky týkající se udržitelnosti na základě podpory a rozvoje dopravy a ideálního uspořádání veřejného prostoru ve vztahu k mobilitě. Závěr konference bude patřit cykloexkurzi po Jihlavě o okolí.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum