Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: Pokojíček s jerlíny

20. května 2022

JIHLAVA: Pokojíček s jerlíny

Na náměstí si mohou lidé odpočinout v „pokojíčku“ s jerlíny.

V „pokojíčku“ na Masarykově náměstí je pět stromů s posezením. Dočasně kolem sebe mají závlahové vaky.

FOTO: Jerlíny

Jihlava má svůj „pokojíček“. Na Masarykově náměstí ho ve středu 18. května slavnostně otevřeli zástupci města a dodavatelské firmy.

Součástí „pokojíčku“, který má být pro kolemjdoucí místem pro relaxaci a odpočinek, je pět jerlínů. Zasazeny jsou ve strukturním substrátu. „Protože stromy v městském prostředí trpí nejen nedostatkem vody, ale i nedostatkem půdního vzduchu, jsou zasázeny do speciálního substrátu, který by jim měl zajistit přístup k pro jejich dobrý růst oběma důležitým substancím,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Stejný substrát byl použit i u výsadeb ve Vrchlického ulici, kde se zatím osvědčil. „Zatímco nově vysázené stromy zaléváme třikrát týdně, v ulici Vrchlického to bylo dvakrát za celou dobu. Ihned po vysazení a v září. Mezi tím to nebylo potřeba,“ doplnila.

FOTO: Jerlíny

Stromy v „pokojíčku“ kolem sebe mají dočasně i závlahové vaky. „Díky nim je nyní přistíněný kořenový prostor a současně se z nich postupně uvolňuje voda. Přece jen bude stromům chvíli trvat, než prokoření tak, aby si samy dosáhly pro vodu v celém prostoru, který jsme jim připravili. Proto jim budeme nyní po výsadbě pomáhat zálivkou i závlahovými vaky,“ vysvětlila Katarína Ruschková.

U jerlínů navíc nejsou klasické tři kůly kvůli podpěře. Stromům pomáhá podzemní kotvení. Do „pokojíčku“ nechá vedení města v následujících dnech ještě umístit odpadkové koše.

Místo s jerlíny je součástí plánované revitalizace Masarykova náměstí. „Rozdělena bude do několika etap po dobu zhruba deseti let. V roce 2024 nebo 2025 začneme se západní stranou náměstí, kde posuneme komunikace a rampy k Prioru. Poté tam vysadíme dvě řady stromů. Těch bude po úpravách na náměstí přes 100. V současnosti jich je 58,“ doplnil náměstek primátorky pro rozvoj města Petr Ryška.

Na Masarykově náměstí se počítá i s dalšími dvěma podobnými „pokojíčky“, které budou do budoucna ve spodní části centra. Více informací o plánovaných úpravách jihlavského náměstí najdete ZDE:

https://jihlava.cz/namesti

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum