Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: Podomní prodej energetiky

28. května 2022

JIHLAVA: Podomní prodej energetiky

Nové nařízení zakazuje podomní prodej energetiky v Jihlavě.

Jihlavští radní se na svém zasedání 26. května 2022 shodli na nařízení, které od 1. července 2022 zakazuje na území města podomní a pochůzkový prodej energetických služeb.

Zákaz podomního prodeje

Nové nařízení, které se týká pouze nabídky energetických služeb, bylo nezbytné vydat kvůli novele energetického zákona. Novela reaguje na krachy dodavatelů a využití kapacity podzemních zásobníků plynu. Právě kvůli těmto problémům se začal podomní prodej v Jihlavě znovu rozmáhat na začátku tohoto roku. Omezení podomního prodeje bylo dosud možné jen prostřednictvím tržního řádu.

Ilustrační foto

„Podvodníci si za své oběti nejčastěji vybírají opuštěné lidi a seniory, kterým přímo u nich doma podsouvají nevýhodné smlouvy. Je proto nezbytné nikoho cizího do domu nepouštět a nic mu nepodepisovat,“ upozornil vedoucí živnostenského úřadu Jan Kubišta.

Dohled nad dodržováním nového nařízení bude vykonávat Městská policie Jihlava. Pokud někdo poruší toto nařízení, může dostat pokutu až do výše 100 tis. Kč.

Výpověď smlouvy kdykoliv a bez sankce

Pokud se člověk přesto stane obětí zprostředkovatelů, kteří za něj na základě plné moci sjednají nevyžádanou smlouvu, má od začátku tohoto roku možnost ji bez sankce kdykoliv ukončit. „Už jsme se ale setkali s případem, kdy byla obětí 90letá seniorka. A při výpovědi narazila na to, že je pro ni postup příliš náročný. Musela totiž vyplnit složitý formulář na internetu,“ uvedl Jan Kubišta.

Nejdůležitější tedy je nikoho cizího do domu nepouštět, nevěřit každé podezřele výhodné nabídce a hlavně nic nepodepisovat. Podle pracovníků živnostenského úřadu je v Jihlavě běžnou praktikou, že se podomní prodejci představují jako zástupci velkých společností, i když ve skutečnosti nabízejí produkty jiných dodavatelů energií. „Setkáváme se také s případy, kdy se do domácnosti vloudí pod různými záminkami. Jako například kontrola vyúčtování plynu a elektřiny nebo nastavených záloh,“ doplnil vedoucí obecního živnostenského úřadu.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum