Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: Pitná voda zdraží

1. prosince 2022

JIHLAVA: Pitná voda zdraží

Pitná voda v Jihlavě bude od nového roku dražší.

Zdražování energií a pohonných hmot, dražší nákup vyrobené vody a vyšší ceny materiálů na opravy. To jsou hlavní faktory, které ovlivní cenu vodného a stočného i v Jihlavě.

Také obyvatelům Jihlavy bude muset stoupnout od začátku roku 2023 cena za pitnou vodu. Nový ceník vodného a stočného budou schvalovat zastupitelé Jihlavy na své prosincové schůzi. Předpokládá se nárůst ceny asi o 24,5 %, tak že by Jihlavané za kubík vody platili 125,98 korun.

FOTO: Úpravna vody

Nárůst ceny vody v Jihlavě nejvíc ovlivní nákup vyrobené pitné vody od majitele úpravny vody na Hosově – od Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK), kterou provozuje Vodárenská akciová společnost. Dále se na nárůstu ceny bude podílet zdražení energií, chemikálií, pohonných hmot a materiálů na opravy a také na provoz čistírny odpadních vod. Největší část peněz z vybraného vodného a stočného se ale vrací zpět do oprav a nových investic. Kvůli vleklým sporům o majetek se do vodohospodářské infrastruktury v Jihlavě dlouhé roky neinvestovalo a vodárenský majetek je proto ve velmi špatném stavu.

FOTO: ČOV

Krajské město Vysočiny si začalo svůj vodohospodářský majetek spravovat samostatně až od ledna 2021. To po více než osmi letech skončily vleklé spory se svazkem obcí, ze kterého Jihlava vystoupila už na konci roku 2012. Doposud, v roce 2022, je cena za jeden metr krychlový vody v Jihlavě 101,16 Kč. Zdražuje však většina měst a obcí v Česku a cena za vodné a stočné i v obcích kolem Jihlavy bude stále vyšší. Stát určuje tzv. sociálně únosnou cenu vody pro jednotlivé kraje. Pro Kraj Vysočina je takto stanovená cena letos na částce 144,64 Kč. Loni to bylo 131,71 Kč a v roce 2020 118,46 Kč. Například v Hlavním městě Praha je sociálně únosná cena vodného a stočného stanovena na 199 korunách.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum