Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: Neházejte ptákům pečivo

18. dubna 2022

JIHLAVA: Neházejte ptákům pečivo

Pokud chcete vodním ptákům pomoci, tak jim házejte různé obiloviny, listovou zeleninu, vařené brambory, speciální granule nebo čerstvý hrách, cizrnu či kukuřici.

Odbor životního prostředí jihlavského magistrátu obdržel na konci ledna důležitou zprávu: „Často se setkávám s tím, například při běhání podél řeky na cyklostezce ve Starých Horách, že lidé krmí divoké kachny pečivem. Jak známo, pečivo je pro ně zcela nevhodná strava,“ psala v e-mailu Jihlavačka Jana Kozubíková Šandová. A má pravdu. Jak to tedy je s přikrmováním vodních ptáků v mrazivých měsících?

Vodním ptákům nabízíme neochucené základní potraviny v přírodním stavu. Pokud vidíme, že se ve vodě nebo jejím okolí nachází větší množství krmiva, nepřihazujeme další, protože přinesené potraviny způsobují velký nárůst živin ve vodě, což má za následek její znečištění a podporu nadměrného množení mikroorganizmů, které můžou působit i toxicky (plísně, botulismus).

Pozor na pečivo! Všichni to známe - ne všechno, co nám chutná, nám i prospívá. A tak je to i u ptáků. V pečivu chybí důležité vitamíny, minerály a stopové prvky potřebné pro jejich zdravý růst a život. To způsobuje nesprávný vývin kostí a kloubů mladých ptáků a jejich následné deformace, které mají za následek neschopnost létat. Děkujeme!

Více informací o správném způsobu přikrmování, a to nejen vodních ptáků, najdete na www.birdlife.cz.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum