Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Opravená boží muka

5. prosince 2022

JIHLAVA: Opravená boží muka

Opravená boží muka na Jánském kopečku čeká svěcení. Stavba před kostelem svatého Jana Křtitele je datována do roku 1613. Její rekonstrukce vyšla na 91 tisíc korun.

Pozdně renesanční kamenná boží muka před kostelem sv. Jana Křtitele na Jánském kopečku v Jihlavě čeká svěcení. Naplánováno je na pátek 9. prosince na 15:30. "Boží muka, která jsou datována do roku 1613, prošla v minulých týdnech rekonstrukcí za 91 tisíc korun. Veškeré náklady hradilo statutární město Jihlava," řekl náměstek primátora pro památkovou péči Martin Laštovička.

Důvodem obnovy byl havarijní stav čtyři sta let staré stavby. Tu tvoří masivní sloup, který nese hranolovou kaplici, jejíž jedna strana chyběla. „Na základě restaurování bylo zjištěno, že kaplice byla polychromovaná a její chybějící díl byl doplněn. Na dříku pak restaurátoři vytmelili praskliny, a kde bylo potřeba, dovymodelovali potřebné části. Celá boží muka pak byla patinovaná,“ uvedla vedoucí oddělení památkové péče Dana Závodská.

Stavba na Jánském kopečku je zajímavá tím, že se na ní nachází erb Jana Planknara z Kynšperka. Ten se odebral z Čech na Moravu, kde se roku 1480 stal podkomořím zemským. Jeho syn se usadil ve Slezsku a byl nejvyšším sudím zemským na Opavsku. I jeho potomek, který zemřel roku 1601 a rod tak vymřel po meči, byl zemským sudím.

Statutární město Jihlava přispělo na obnovu božích muk z dotačního titulu mimořádným příspěvkem na obnovu nemovitých kulturních památek nebo jiných objektů na území Městské památkové rezervace (MPR) Jihlava, případně v ochranném pásmu MPR Jihlava.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum