Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Oprava potrubí

11. prosince 2022

JIHLAVA: Oprava potrubí

Jihlava opraví potrubí bez kopání, zachrání tím stromy před kácením.

V ulici Havlíčkova sanuje specializovaná firma kanalizaci pomocí bezvýkopové metody. Použita bude na 131 metrech a vyjde na téměř 950 tisíc korun.

Jihlava se pustila do bezvýkopové sanace kanalizace. V ulici Havlíčkova touto metodou opraví specializovaná firma 131 metrů starého potrubí. Stav kanalizační stoky z roku 1972 výrazně ovlivnily stromy, které na ní byly v minulosti vysázeny. „A protože jsme je nechtěli kácet, rozhodli jsme se je zachránit právě bezvýkopovou opravou. Navíc díky této metodě nebudou tamní obyvatelé omezováni hlukem a několikaměsíčními uzavírkami, jako by tomu bylo při klasické rekonstrukci,“ vysvětlil první náměstek jihlavského primátora Radek Popelka.

Ilustrační foto Mapy Google

V současné době se v ulici Havlíčkova připravuje vše na to, aby se mohl 15. prosince do stávající kanalizace zatáhnout rukávec s vnitřní ochrannou vrstvou. „Zabalen bude do ochranného pouzdra, aby nedošlo k jeho poškození při natahování. Poté se rukáv nafoukne a těsně přilne ke stávajícímu kanalizačnímu potrubí. Za stálého udržování tlaku dojde k rychlému vytvrzení pryskyřičného rukávce pomocí UV lamp, čímž vznikne chemická reakce,“ vysvětlila postup Eva Rosendorfská z odboru technických služeb, která zodpovídá za kvalitu práce.

Průběh vytvrzování je řízen počítačem na základě čidel umístěných ve zmíněných UV lampách. „Na nich je zároveň kamera, kterou budeme kontrolovat správné rozbalení a přilnutí rukávce. Sanační vložka zkopíruje stávající stav potrubí kanalizace a zabrání dalším případným deformacím,“ dodala.

Při samotném zatahování rukávce 15. prosince bude specializovaná firma potřebovat pomoc i od obyvatel ulice Havlíčkova, konkrétně domů číslo 96 až 106. „Moc bychom je prosili, aby v tento den co nejméně splachovali. Je to důležité pro to, aby se dobře uchytila technologie. Samozřejmě s nějakým odpadem počítáme. Ale čím míň ho bude, tím to bude pro opravu lepší,“ vysvětlila Eva Rosendorfská.

Bezvýkopová metoda nejde použít vždycky. Například v ulici Havlíčkova je úsek dlouhý 45 metrů, kde aktuálně firma opravuje potrubí klasicky. „Stav kanalizace musí totiž splňovat určité podmínky. Například spoje nesmí být odskočeny a kanalizace nesmí mít rozbité dno. A v tomto úseku tomu tak nebylo. Nevyhnuli jsme se proto ani obávanému kácení stromů,“ dodal Radek Popelka s tím, že tato klasická rekonstrukce vyjde na 45 metrovém úseku na téměř 650 tisíc korun.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum