Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: Mural artJIHLAVA: Mural art

17. září 2022

JIHLAVA: Mural art

Mural art v Jihlavě: Zeď s Gustavem Mahlerem i zastávka s hasičem.

Velkoformátovou malbu tvoří na zdi u křižovatky ulic U Dlouhé stěny a Znojemská francouzský malíř a ilustrátor žijící v České republice Vincent Joffrey Chigniera.

FOTO: Zeď Gustava Mahlera za jihlavským Cityparkem

Jihlava bude mít další mural art. Na nevzhledné ploše za Cityparkem tvoří francouzský umělec velkoformátovou malbu věnovanou světoznámému skladateli Gustavu Mahlerovi. Hotová by měla být do čtrnácti dnů.

Do výzvy pomalovat zeď u křižovatky ulic U Dlouhé stěny a Znojemská se přihlásilo šest umělců. Nakonec vyhrál návrh malíře a ilustrátora Vincenta Joffreye Chigniera. „Vítězný návrh svojí formou i barevným ztvárněním nejlépe zapadá do kontextu daného místa, kde se setkává staré s novým. Je pojednán tak, že upoutá, ale nepřebíjí ducha místa, naopak ho umocňuje. Výtvarně obstojí jak při letmém pohledu, tak při delším zkoumání a objevování nuancí a detailů ukrytých v koláži,“ ocenila návrh krajinářská architektka z Útvaru městského architekta Lucie Poláčková.

Hezčí zastávka

Nově je mural art v Jihlavě také v ulici Sokolovská na zastávce MHD Ulice 5. května. Na tamní trafostanici je namalovaný hasič, jehož autorem je Filip Klučiarovský. „Záměrem malby bylo jednak upravit nevzhledně počmárané zdi, ale také upozornit na nedalekou stanici Sboru dobrovolných hasičů Bedřichov a na jejich záslužnou činnost, které si vážíme a rádi ji podporujeme,“ uvedl tajemník magistrátu Evžen Zámek.

FOTO: Hasič na zastávce MHD v ulici Sokolovská

Podle radní Silvie Čermákové je mural art část umění, která v Jihlavě chybí. „Přitom je zde tolik míst, která by pro takovou tvorbu mohla být využita. Například zeď za Cityparkem byla vytipována pracovníky Útvaru městského architekta, a to proto, že je zde vysoká koncentrace lidí. Malba bude odrážet život a hudbu Gustava Mahlera,“ uvedla Silvie Čermáková.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum