Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: Lůžka pro uprchlíky

27. února 2022

JIHLAVA: Lůžka pro uprchlíky

Jihlava už připravuje lůžka pro uprchlíky z Ukrajiny.

Nouzové přechodné bydlení pro případné ukrajinské uprchlíky je zajištěno v budově bývalého Domu dětí a mládeže na Brněnské ulici. V domě je potřeba provést menší opravy, stavební úpravy a uklidit, město vybaví místnosti nábytkem a lůžky.

Mluvčí magistrátu Radovan Daněk k uvažovaným formám podpory města Jihlavy partnerskému městu Užhorod.

Útok ruské armády na Ukrajinu představitelé Jihlavy odsuzují. Vojenský nevyprovokovaný úder proti suverénnímu státu vnímají jako neospravedlnitelnou agresi. Vyzývají proto vládu České republiky, aby ve spolupráci se spojenci a NATO podnikla veškeré kroky k podpoře Ukrajiny a jejich obyvatel.

Vedení Jihlavy je navíc připraveno podat obyvatelům Ukrajiny pomocnou ruku v podobě dočasného bydlení. Pokud začne Česko přijímat uprchlíky, může jim město nabídnout prostory v bývalé budově domu dětí a mládeže v ulici Brněnská. Již nyní se připravuje navýšení ubytovacích kapacit v budově a zajištění základních potřeb, jako je hygiena či stravování. „Je to samozřejmě dočasné řešení. Ale jsou tam základní věci jako teplo, voda a postele na přespání. Nebráníme se ani finanční nebo humanitární pomoci,“ uvedla primátorka Karolína Koubová.

Vedení města je také v kontaktu s partnerským městem Užhorod, kterému v týdnu zaslalo dopis s vyjádřením podpory a solidarity. „V dopise jsme se zároveň ptali, zda a s čím bychom jim mohli pomoci. Čekáme teď na jejich reakci,“ dodala Karolína Koubová.

Na jihlavské radnici visí jako gesto podpory ukrajinská vlajka, také okna Brány Matky Boží se rozsvítila modrou a žlutou barvou stejně jako svítí v barvách Ukrajiny budova Horáckého divadla v Jihlavě. „Jsem moc ráda za vlnu solidarity, která se už teď zvedá. Opravdu mě to velmi mile překvapilo. Ukrajina je samostatný suverénní stát a nikdo do toho nesmí zasahovat,“ myslí si jihlavská primátorka.

POMOC UPRCHLÍKŮM

Aktuální informace a podrobnosti k pobytu na území ČR pro obyvatele Ukrajiny aktualizuje ministerstvo vnitra na této webové stránce. Město nemá oprávnění přidělovat uprchlíkům azyl, zmíněné prostory na Brněnské ulici a případná další místa pro ubytování poskytuje státu, který ubytování centrálně koordinuje.

Každý uprchlík, který nemá na území ČR pobytové oprávnění, musí nejprve kontaktovat Ministerstvo vnitra ČR, konkrétně cizineckou policii, která ve spolupráci se Správou uprchlických zařízení bude centrálně rozdělovat uprchlíky do ubytovacích zařízení. Kdo chce navštívit známé v ČR, nepotřebuje vízum a může v ČR strávit max. 90 dnů.

Materiální pomoc koordinuje Kraj Vysočina. Veřejnost může nabídky pomoci zasílat na e-mailovou adresu ukrajina@kr-vysocina.cz. Nabídky finanční pomoci organizují příslušné humanitární organizace.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum