Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Jihlavští krtci a dělostřelci

7. prosince 2022

JIHLAVA: Jihlavští krtci a dělostřelci

Jihlavští „krtci“ a dělostřelci zastoupili město ve velké hornické parádě. Ve středu 30. listopadu 2022 se v Praze uskutečnila 2. hornická paráda u příležitosti blížícího se svátku sv. Barbory, patronky horníků. Město Jihlavu reprezentovali pracovníci z oddělení technické správy a podzemí odboru technických služeb a městská garda královského horního města Jihlavy.

Slavnostní průvod zástupců hornických spolků z České republiky, Slovenska a Polska vyšel z pražské Valentinské ulice směrem přes Karlův most do Valdštejnské zahrady. Město Jihlavu reprezentovali pracovníci z oddělení technické správy a podzemí odboru technických služeb. Společně s nimi šli v průvodu také členové městské gardy královského horního města Jihlavy, kteří salvou zahajují například i havířské průvody v Jihlavě. Jako praporečník se průvodu zúčastnil také náměstek jihlavského primátora Jiří Pokorný.

Pochodující proud horníků se zastavil na Karlově mostě u sochy sv. Barbory k položení věnců na uctění památky. V prostoru Valdštejnské zahrady pozdravil účastníky místopředseda Senátu Parlamentu ČR pan Jiří Oberfalzer spolu s dalšími senátory a předsedou Českého báňského úřadu.

„Již tradičně jsme průvod zahájili cestnou salvou z musket. Na Karlově mostě jsme drželi cestnou stráž při kladení věnců u sochy sv. Barbory a následně jsme podpořili hornickou hymnu výstřely z našich zbraní. V cíli cesty – u Senátu ČR jsme obdrželi slavnostní stuhu k našemu spolkovému praporu. Slavnostní ceremoniál byl ukončen naší čestnou salvou,“ doplnil David Matyáš Kočka, dělmistr jihlavského Spolku přátel dělostřelby.

Foto: Dagmar Kubů, odbor technických služeb, oddělení technické správy MMJ a David Matyáš Kočka.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum