Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: Hošek - Na radnici jdu udělat vítr

22. září 2022

JIHLAVA: Hošek - Na radnici jdu udělat vítr

Hošek: Na radnici jdu udělat vítr. S opozicí problém nemám.

Radka Hoška najdete také na Facebooku a Instagramu:

Do veřejného života ho v roce 2016 dostal boj proti klientelismu na radnici, dnes pětačtyřicetiletý úspěšný manažer, majitel jihlavské rodinné firmy a předseda osadního výboru ve Zborné Radek Hošek sám kandiduje na primátora Jihlavy.

Někteří politici současné koalice vám vyčítají, že kampaň vedete moc tvrdě.

Já si nemyslím, že poukazování na věci, které jsou v Jihlavě špatně a chceme a budeme je dělat jinak, je nějaká „vyostřená kampaň“. Nic z toho, co prezentujeme, si nevymýšlíme, vše máme podložené fakty. Ale máte pravdu, že si mi na to paní primátorka po jednom společném rozhovoru v médiích stěžovala.

Co vám říkala?

Že se jí a jejím koaličním partnerům z radnice nelíbí způsob, jakým vedeme kampaň, kdy poukazujeme na věci, co se jim nepovedly. Prý si tím u nich snižujeme koaliční potenciál po volbách.

Na to musím říct dvě věci. Jednak mě zaráží, že už teď před volbami, když ještě není jediný odevzdaný hlas ve volební urně, domlouvají nějakou koalici. A pak to, co jsem jí hned odpověděl – všichni na naší kandidátce práci mají, pokud zrovna nestudují nebo nejsou v důchodu, uživí se sami a nepotřebují žádná teplá místečka na radnici. V tom se od sebe významně lišíme.

Nebo taky v tom, že u nás kandidují lidi, co v Jihlavě opravdu bydlí. Nemyslím si, že by nám o tom, jak má Jihlava vypadat, měli kázat například lidi, co neuspěli v brněnské komunální politice a sem si přesunuli trvalé bydliště jen kvůli volbám.

Předpokládám, že do voleb jdete s cílem se do vedení města dostat.

Samozřejmě. Ale ne za každou cenu. Pokud nenajdeme partnery, u kterých budeme mít jistotu, že nám dovolí prosazovat náš program, především zodpovědné hospodaření a transparenci, kdy například chceme, aby lidé jednoduše na webu viděli na výdaje města do posledního haléře, nemáme nejmenší problém jít do opozice.

Kvůli kariéře ani penězům jsme do politiky nešli, opravdu chceme věci měnit ku prospěchu všech obyvatel Jihlavy. A není to žádná prázdná politická fráze. Kdo nám nevěří, uvidí po volbách.

Co jsou tedy ty zásadní věci, které budete prosazovat?

Kromě zmíněné transparence a zodpovědného hospodaření, což spolu souvisí, protože jsem přesvědčený o tom, že se v Jihlavě nehorázně plýtvá penězi, to jsou kroky k zajištění vyšší bezpečnosti ve městě nebo častějším a účinnějším úklidům. Centrum města má být vizitkou Jihlavy a místo toho je to snad největší ostuda. To vám řeknou místní i turisté. A my máme jasná a realistická řešení, co s tím uděláme.

Ale náš program, který lidé najdou například na webu zmenaprojihlavu.cz (link), je velmi komplexní – zatím jsem u nikoho podrobnější neviděl – a každou oblast má na starosti garant, který se v ní profesně nebo odborně pohybuje. Takže těch priorit máme celou řadu a kdybych měl všechno od školství přes

chytré město až po energetiku vyjmenovat, byli bychom tady dlouho. Nikomu neslibujeme věci, o kterých víme, že by se nedaly buď hned, nebo v horizontu několika málo let splnit.

Jaká je vaše vize vedení města?

Pokud se stanu primátorem, vyčlením si vždy minimálně jeden celý den za dva týdny na potkávání se s obyvateli města v terénu. Včetně příměstských částí, na ty se zapomíná. Poslední týdny trávím velmi intenzivně v ulicích, s lidmi se bavím, a tak znám spousty případů, co kde koho trápí.

Primátorka a někteří další členové rady města bohužel mezi obyčejné obyvatele města jindy, než před volbami nepřijdou, nemluví s nimi, neptají se, co pro ně mohou udělat. A podle toho to vypadá.

Z rozhovorů, které s lidmi vedu, je ale znát, že tu řekl bych až aroganci, odtrženost od reality a lakování věcí na růžovo velmi vnímají. Jihlava přece jen není tak velká, aby se tady někomu něco podařilo ututlat. My lidem lhát nebudeme, naším cílem je o všem otevřeně a pravdivě komunikovat.

Vybudoval jste úspěšnou jihlavskou firmu, co bude s ní, pokud se stanete primátorem?

Osobně to beru tak, že funkce primátora má být na plný úvazek. U úspěšných starostů, kteří jsou pro mě vzorem, vidím, že svému městu obětují veškerý čas a s tím do toho jdu. Jsem připravený opustit naši rodinnou firmu a přenechat její řízení dalším členům rodiny. Už je potřeba Jihlavu konečně posunout na úroveň krajského města, za které se nebudeme muset stydět a ta práce nebude na pár hodin denně.

Proč by lidé měli volit Starosty a nezávislé kandidáty, tedy číslo 9?

Jsem přesvědčený, že se nám podařil poskládat odborně i lidsky nejpestřejší tým ze všech. S čistým štítem, obrovským nadšením, odhodláním i zkušenostmi. Dejte nám šanci a uvidíte, že vás nezklameme. Pokud chcete podpořit opravdové změny v Jihlavě, nezapomeňte udělat křížek u názvu kandidátky číslo 9, tedy Starostů a nezávislých kandidátů.

Celou kandidátku, volební program i informace o akcích, na kterých se ještě můžeme potkat, najdete na webu www.zmenaprojihlavu.cz nebo na sociálních sítích.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum