Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



JIHLAVA: Bezpečnější přechody

18. září 2022

JIHLAVA: Bezpečnější přechody

V Žižkově ulici vznikají nová parkovací místa i bezpečnější přechody.

Všechny tři přechody v ulici Žižkova v úseku mezi krajským úřadem a ulicí Seifertova budou mít nové ostrůvky. Chodci díky nim získají možnost bezpečně se při přecházení rozhlédnout do druhého směru.

V části Žižkovy ulice mezi krajským úřadem a Dělnickým domem vzniká na stávající silnici 32 nových parkovacích stání. Vozovka je v místě dostatečně široká. "Před časem jsme proto vstoupili do jednání s jejím majitelem - Krajem Vysočina a Krajskou správou a údržbou silnic a po několika variantách se nám podařilo dospět k domluvě na vytvoření nového parkování, které v lokalitě tolik chybí,” uvedl jihlavský radní pro dopravu Jaroslav Vymazal.

Zklidnění provozu

Žižkova ulice má před stavební průmyslovou školou šířku 9,5 m. "Podélný parkovací pruh bude mít 3 metry, což umožní bezpečné zajetí i vystupování z aut. Každý jízdní pruh pak bude mít 3,25 metrů, minimální možná šířka jízdního pruhu ve městě jsou přitom 3 metry. Ve druhé části Žižkovy ulice mezi Mahlerovou a krajským úřadem je komunikace ještě širší, nové jízdní pruhy budou mít 4 metry,“ upřesnil radní David Beke, který se na úpravách dopravního režimu v ulici coby architekt podílel.

FOTO: Parkování v ulici Žižkova

Nová místa jsou první částí připravovaného systému parkování. „Ještě před zavedením nových pravidel hledáme v ulicích možnosti, jak provoz zjednodušit a zklidnit a udělat ho bezpečnější pro všechny účastníky dopravy, tedy řidiče, chodce i cyklisty, a využít na silnicích každý existující metr,” doplnil David Beke, který na vzniku nové parkovací koncepce v Jihlavě od počátku také pracuje.

Podle dopravních expertů je nejsnazší získat nová parkovací místa právě vyznačením na současných dostatečně širokých silnicích, buď jako v Žižkově ulici nebo například zjednosměrněním některých méně frekventovaných ulic.

Bezpečné přecházení

Město současně v lokalitě pracuje i na zvýšení bezpečnosti chodců. Všechny tři přechody v ulici Žižkova v úseku mezi krajským úřadem a Seifertovou ulicí dostanou ještě během podzimu nové bezpečnostní ostrůvky široké 2 až 2,5 metru.

Chodci tak díky nim získají možnost bezpečně se při přecházení rozhlédnout do druhého směru. Ostrůvky pomohou především maminkám s dětmi, samotným dětem nebo méně pohyblivým osobám. Přechody přes Mahlerovu ulici, ale i přes Štefánikovo náměstí naproti krajskému úřadu, se pak nejpozději na jaře zkrátí a navíc budou stejně jako přechody přes Žižkovu ulici nově bezbariérové.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum