Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Podpora hospice

28. září 2024

HAVLÍČKŮV BROD: Podpora hospice

Kraj finančně podpoří zahájení provozu lůžkového hospice.

Rada Kraje Vysočina tento týden odsouhlasila poskytnutí dotace lůžkovému hospici Mezi stromy ve výši 5,5 miliónu korun. Peníze mají podle náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimíra Novotného novému zařízení pomoci zajistit zahájení provozu, dokrýt mzdové náklady nebo uhradit spotřebu energií. „Část naší dotace organizace využije také na dokoupení speciálních přístrojů a zařízení. Vše směřuje k tomu, aby mohli být na podzim přijati první klienti,“ uvedl Vladimír Novotný.

Hospic Mezi stromy v Havlíčkově Brodě nabídne 20 lůžek v 19 pokojích. „V prvních měsících fungování přirozeně počítáme s nižší obložností. Jsme připraveni případně s financováním provozu pomoci i v příštím roce,“ uvedl Vladimír Novotný.

Kraj Vysočina dlouhodobě přispívá na provozování domácí specializované paliativní péče. Jen v letošním roce na tyto služby rozdělí nejen prostřednictvím Fondu Vysočiny 33,5 miliónů korun. Na území regionu Kraj Vysočina podporuje například Diecézní charitu Brno prostřednictvím jihlavské společnosti Bárka – domácí hospicová péče, sdružení Sdílení, Domácí hospic Vysočina, Charitu Pelhřimov a Havlíčkův Brod, dále i Domácí hospic sv. Zdislavy Třebíč nebo domácí hospic Barborka. Vladimír Novotný potvrdil, že paliativní péče je na Vysočině poskytována také všemi pěti krajskými nemocnicemi. Stabilní služby paliativního charakteru mobilního resp. domácího hospice v roce 2023 využilo 1 129 pacientů a pro letošek odhadujeme, že se jejich počet ještě o něco zvýší. Kraj Vysočina je jedním z regionů s nejhustších sítí domácí paliativní péče, která pokrývá celé území kraje.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum