Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Provozovatel rychlíků

25. března 2023

HAVLÍČKŮV BROD - JIHLAVA: Provozovatel rychlíků

Ve výběru provozovatele rychlíků mezi Prahou, Havlíčkovým Brodem a Jihlavou či Brnem uspěl RegioJet.

Od roku 2026 má na lince R9 Praha – Havlíčkův Brod – Jihlava/Brno jezdit vítězný uchazeč vzešlý z uplynulého nabídkového řízení Ministerstva dopravy. Ministerstvo obdrželo dvě nabídky, podali je České dráhy, a.s. a RegioJet a.s. Na základě posouzení a hodnocení nabídek byla jako ekonomicky nejvýhodnější vybrána nabídka dopravce RegioJet a.s. Cestující se mohou těšit na nové vlaky a lepší dostupnost krajské Jihlavy. Smlouva o zajištění rychlíkové dopravy bude uzavřena na 15 let.

Spojení by mělo vypadat tak, že se výrazně zlepší dostupnost Jihlavy vlakem, protože každých 120 minut pojede přímý vlak Praha – Havlíčkův Brod – Brno a každých 120 minut přímý vlak Praha – Havlíčkův Brod – Jihlava.

Další zlepšení čeká cestující i v případě samotných vlaků na uvedené lince. Mohou se těšit na nová vozidla, která mohou jezdit alespoň 200 km/h. Jde o to, aby vozidla, jejichž ekonomická životnost bude 30 let, mohla později využívat i úseků vysokorychlostních tratí, například v části trasy mezi Prahou a Kolínem. K dispozici bude připojení k internetu a prodej občerstvení ve vlaku.

Myslíme i na cestující se sníženou mobilitou a ty, kteří využijí nástup či výstup bez schodů. Alespoň jedny dveře vlaku z každé strany musí být nízkopodlažní.

Smlouva bude uzavřena na dobu 15 let. Dojde totiž k pořízení vozidel, která mají dlouhou odpisovou dobu. Navíc smlouva stanoví požadavek na převod vozidel na dalšího dopravce.

Zdroj: Ministerstvo dopravy.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum