Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Nový Poesiomat

13. října 2024

DOBŘÍŠ: Nový Poesiomat

Dobříšské básně, písně a pohádky. Herec Miloň Čepelka odhalí na Dobříši nový Poesiomat.

Připomíná výdech z lodi nebo periskop ponorky. Má kliku a po zatočení zpívá a vypráví o místě, kde stojí. Nedaleko dobříšského zámku a aleje V Lipkách na kraji jedlového hájku vyroste 14. října tzv. Poesiomat. Poetické mluvítko nabídne posluchačům díla dobříšských rodáků a pohádky či písně spojené s Dobříší. Instalace Poesiomatu vzešla z participativního rozpočtu Tvoříme Dobříš 2024. Poetické mluvítko se zástupci města slavnostně odhalí také autor projektu Ondřej Kobza a herec Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka.

Poesiomaty umisťuje od roku 2015 do ulic českých i zahraničních měst spolek Piána na ulici zakladatele Ondřeje Kobzy. „Původně šlo především o jukeboxy na básně, dnes nám jde hlavně o zachycení genia loci. O historickou, kulturní a symbolickou paměť místa,” vysvětluje autor projektu Ondřej Kobza.

Básně a písně od dobříšských dětí, povídání o místním ptactvu

Poesiomat na Dobříši tak nabídne rozmanitou paletu příspěvků od básní a písní přes místní pověsti až po povídání o místním ptactvu. „Posluchači se mohou těšit na písňové texty Josefa Kainara z dob jeho pobytu na dobříšském zámku, vyprávění a pohádky Václava Čtvrtka, vzpomínky významné klavíristky Zuzany Růžičkové a ukázky z díla celé řady dobříšských autorů,” přibližuje Kobza.

Na realizaci nahrávek se podílely děti ze ZUŠ Dobříš a svůj hlas Poesiomatu propůjčili také herci z Podbrdského národního divadla. „Své básně, mimo jiné i ty, které vznikly při jeho učitelském pobytu v sousedním Novém Kníně, přečetl a slavnostního zprovoznění Poesiomatu se zúčastní i člen Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka,” zve na akci Kobza.

Dobříš se instalací Poesiomatu zařadí po bok více než šedesátky českých a zahraničních měst. Poetická mluvítka oslovují kolemjdoucí například v Paříži, Dublinu či americkém Buffalu. Slavnostní odhalení Poesiomatu na Dobříši se uskuteční v pondělí 14. října od 16 hodin v jedlovém hájku.

Zdroj: Město Dobříš.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum