Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Cyklisté na chodníku

17. srpna 2023

DOBŘÍŠ: Cyklisté na chodníku

Cyklisté a chodník, mohou cyklisté na chodník?

Městská policie Dobříš obdržela podněty od občanů z Dobříše, na neukázněné cyklisty, zejména v ulicích Boženy Němcové, Čs. Armády, ale též v centru Dobříše okolo Mírového náměstí, Komenského náměstí a v okolí zámku Dobříš, ale i v jiných částech města, zejména poukazují na jízdu po chodnících, kdy ohrožují cyklisté procházející chodce. Strážníci, nyní během dvou dnů, též zaznamenali, zvýšený pohyb starších dětí, pohybující se na jízdních kolech po chodnících, a to dokonce i bez helmy, ale i naše starší spoluobčany, kteří se bojí jet po silnici a tak využívají chodníku.

Ilustrační foto Wikipedie, autor Wakowlk

Na toto téma se vede vášnivá debata, mezi lidmi již mnoho, mnoho let. Pěší celkem přirozeně nevidí cyklisty na chodníku rádi. Neukáznění jezdci na kole se podle jejich názoru řítí po chodnících neúměrnou rychlostí a s nedostatečným odstupem od ostatních, což je pro chodce nepříjemné. Na druhou stranu cyklisté se s podobným nedostatkem ohleduplnosti setkávají na silnicích ze strany motoristů. V některých případech se tedy nelze úplně divit, že cyklisté raději pro svou jízdu volí pro ně bezpečnější chodník.

Postoj zákona k takové situaci je ale jednoznačný: cyklista na chodník nepatří.

Na kole po chodníku se smí jen po vyznačených úsecích.

Cyklista je zákonem o silničním provozu definován jako řidič nemotorového vozidla.

V zákoně o silničním provozu se píše: Jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, pokud není v tomto zákoně stanoveno jinak.“

Chodník je podle zákona vyhrazen jen a pouze k pohybu chodců – jízda na kole je na něm tedy zakázaná.

Existují ovšem některé výjimky. Konkrétně to jsou úseky, na kterých je pohyb cyklistů výslovně povolen dodatkovou tabulkou : „Stezka pro chodce s povoleným vjezdem kol. a dále je tu výjimka ze zákona 361/2000 Sb., kde se stanovuje:

Jízda na jízdním kole

V § 58

(2) Dítě mladší 10 let smí na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci1) jet na jízdním kole jen pod dohledem osoby starší 15 let; to neplatí pro jízdu na chodníku, cyklistické stezce a v obytné a pěší zóně.

… chodník, tedy smí k jízdě na kole využívat pouze cyklista mladší 10 let, a dále i pokud jízdní kolo po chodníku pouze vedete, nesmíte ohrozit chodce.

Buďme proto k sobě ohleduplní.

Strážník může řešit přestupky cyklistů pokutou.

Zapsala: strž. Alena Kovaříková, zástupce velitele MP Dobříš.

Zdroj: Město Dobříš.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum