Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Soutěž Cihla k cihle

8. října 2018 - zdroj Kraj Vysočina

Vítězi druhého ročníku soutěže Cihla k cihle jsou Ondra a Honza ze Žďáru nad Sázavou

V prostorách Střední školy stavební Třebíč se 4. října 2018 uskutečnilo druhé kolo soutěže Cihla k cihle, kterou opět pořádal Kraj Vysočina ve spolupráci s partnery. Dvoučlenná družstva 6. a 7. tříd z 21 základních škol z Vysočiny měla za úkol postavit z malých cihliček a dalších doplňků stavebnice Teifoc originální dvoupatrový rodinný dům sestávající ze dvou kvádrů. Výsledná podoba objektu pak už byla čistě v režii soutěžících. Porotu nakonec nejvíce oslovil dům Ondry Dobrovolného a Honzy Vrabčeka ze Základní školy Komenského 6 ze Žďáru nad Sázavou.

Oba mladí stavitelé vsadili na jednoduchou stavbu bez zbytečných ozdob a doplňků, ale zároveň se zajímavými detaily. A přesto, že Ondra chce být jednou profesionálním hasičem a Honza vývojářem počítačových her nebo specialistou na umělou inteligenci, oba by se určitě neztratili ani v oblasti architektury nebo stavebnictví. „Práce se stavebnicí Teifoc rozvíjí u dětí fantazii, představivost, ale také jemnou motoriku a přesnost. Naším cílem je, aby si děti přičichly k řemeslu a stavebnictví obecně touto hravou formou, a možná se některé z nich nechají v budoucnu zlákat ke studiu stavebních oborů,“ vysvětluje krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová. Všechna soutěžní družstva měla na stavbu domu limit 3,5 hodiny. Poté jejich výtvory hodnotila odborná porota, která posuzovala celkový vzhled stavby, dodržení zadání nebo přesnost a čistotu realizace.

Foto: zleva Jan Vrabček, radní Jana Fialová, Ondřej Dobrovolný

Výsledky 2. ročníku soutěže Cihla k cihle:

  • 1. místo ZŠ Žďár nad Sázavou, Komenského 6
  • 2. místo ZŠ a MŠ Jimramov
  • 3. místo ZŠ TGM Třebíč
  • 4. místo ZŠ a MŠ Želetava
  • 5. místo ZŠ Hradská, Humpolec

Druhý ročník soutěže Cihla k cihle pořádal Kraj Vysočina ve spolupráci se Svazem podnikatelů ve stavebnictví, Spolkem Stavby Vysočiny, firmou PKS Holding a výrobním družstvem SMĚR, které do základních škol dodává stavebnice Teifoc. „Poděkování patří i dalším partnerům, díky nimž se daří na Vysočině podporovat stavební a technické obory už na základních školách,“ uvedla na závěr soutěže radní Jana Fialová.

Teifoc je stavebnicí s reálnými cihličkami z pálené hlíny, které se dají spojovat škrobovým pojivem simulujícím maltu. Pojivo se dá rozmočit ve vodě, cihličky vysušit a stavebnice se dá opakovaně používat. Stavebnice se vyrábí v několika variantách. Žáci na základních školách pracují se stavebnicí podle připravené speciální metodiky.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum