Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Pekaři ve školce Úsměv

25. února 2024

BENEŠOV: Pekaři ve školce Úsměv

V únoru jsme si s dětmi v jednom týdnu povídali o povoláních. Nejvíce se dětem líbil den, kdy si hrály na pekaře a upekly si housky. Nejprve poznávaly suroviny: mouku, mléko, vejce, droždí, rozpuštěné máslo, cukr a sůl.

Potom si vyzkoušely nalévání a odměřování vlažného mléka, do kterého nadrobily droždí, nasypaly cukr, zamíchaly a odložily stranou. Do mísy si nasypaly mouku a sůl, nalily rozpuštěné máslo a rozkleply vejce. Mezitím jim vzešel kvásek a potom mohly v průhledné nádobě pozorovat, jak droždí v teplém mléce pracuje. Nakonec přidaly do mísy i kvásek a začaly míchat. Těsto bylo nejprve lepivé, ale když se do míchání pustila i paní učitelka, tak se brzy stalo hladkým a nelepivým.

Každé dítě si pak mohlo prohlédnout a osahat, jak má správně uhnětené těsto vypadat. Mísu děti přikryly utěrkou a čekaly, co se stane. Za půl hodiny těsto vykynulo a děti se mohly pustit do tvarování houstiček, které ještě před pečením potřely rozšlehaným vejcem. Po práci se děti podívaly do školní kuchyně, kde jim paní kuchařky ukázaly spoustu zajímavého kuchařského náčiní. A kdo ví, možná nám ze žluťásků rostou budoucí pekaři nebo kuchaři.

Zdroj: Město Benešov. Bc. Marcela Špoulová a Jana Vitejčková, učitelky třídy Žlutý úsměv.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum