Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Mariánovice a nádraží

9. ledna 2024

BENEŠOV: Mariánovice a nádraží

Propojení Mariánovic a nádraží nastartuje stavba okružní křižovatky a navazujících komunikací v prostoru „Nad Mariánovicemi“.

Předmětem veřejné zakázky bude zbudování nové komunikace z lokality Mariánovice směrem k nádraží, přičemž toto spojení bude později sloužit i jako výpadová komunikace. Cílem projektu je také zajištění cyklistického a pěšího propojení dané lokality s centrem Benešova.

Červenou linkou je naznačena trasa plánované komunikace vedoucí z ul. Černoleská směrem k ul. Křižíkova.

Město Benešov vyhlásilo v závěru roku 2023 výběrové řízení na veřejnou zakázku, jejímž předmětem je vypracování projektové dokumentace a zajištění inženýrské činnosti včetně změny využití pozemku a s tím souvisejících procesů, na výstavbu okružní křižovatky a komunikací v prostoru „Nad Mariánovicemi“ včetně veřejného osvětlení, vodovodního řadu, kanalizace splaškových vod k přilehlým objektům a dešťové kanalizace. Lhůta pro podání nabídek skončila dne 04. 01. 202. Nyní proto probíhá hodnocení, po němž začne tvorba projektové dokumentace.

„Projekt by měl podpořit další způsoby dopravy a eliminovat krátké cesty autem. Obyvatelé Mariánovic dnes mohou zdarma využívat MHD, mnoho z nich ale pro přiblížení do centra stále volí individuální automobilovou dopravu, přičemž objíždějí celé město a pak hledají kde zaparkovat. Nové propojení jim ale umožní vyrazit přímou cestou také pěšky nebo na kole,“ vysvětluje městský architekt Luboš Klabík a dodává, že tzv. zokruhování komunikací v Mariánovicích, které jsou dnes napojené jen z jednoho místa, nabídne alternativní trasu a pomůže dopravě v případě nehody nebo havárie sítí.

Z nové situace bude těžit i městská hromadná doprava: „MHD dnes zajíždí do místní části Mariánovice vždy jen v jednom směru dle přepravní špičky, protože to provozní podmínky jinak neumožňují. Zokruhování povede ke zkrácení doby jízdy i trasy zajíždějících spojů, které tak přijedou na konečnou dříve a budou moci zajet do Mariánovic i cestou zpět. Bude tak zajištěno dvojnásobně větší množství spojů při současném snížení nákladů, které město Benešov s provozem MHD má,“ dodává Jan Vachtl, referent pro MHD Benešov.

Zdroj: Město Benešov.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum