Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Stabilní provoz MHD

26. září 2023

BENEŠOV: Stabilní provoz MHD

MHD Benešov ve znamení stabilního provozu.

Na začátku školního roku prošla MHD řadou změn a vlivem adaptace nových řidičů i důsledkem vysoké intenzity dopravy prošla doslova zatěžkávací zkoušku. Již v druhém zářijovém týdnu ale stabilita i kvalita provozu významně vzrostla: autobusy jezdily načas v 95 % a pohybovaly se po městě s větší jistotou.

MHD Benešov - Jízdní řády:

https://www.benesov-city.cz/mhd-je-v-benesove-zdarma/d-90123/p1=97533

Autobusové sčítače v druhém zářijovém týdnu ukázaly, že se počet cestujících přepravených denně pohybuje okolo 1400. Mimořádné zářijové sobotní spoje byly rovněž hojně využívané, a to zejména pro dopravu na Konopiště, kulturní akce města či KIC*, nebo nákupy v severní části města. Počet cestujících překročil druhou zářijovou sobotu číslo 600. Město Benešov však i přes tyto úspěchy nepolevuje v monitorování situace a hlídá si, jakým způsobem dopravce plní svou úlohu zajišťovat odpovídající a kvalitní městskou dopravu.

Tvrdá data z autobusů spolu se zkušenostmi cestujících, které město Benešov proaktivně sbíralo na sociálních sítích nebo v rámci dotazníku mobilního rozhlasu, daly dohromady solidní základ pro zpětnou vazbu na kvalitu služby MHD, kterou město pravidelně adresuje dopravci. V pondělí 18. září proběhlo jednání se zástupci ČSAD, kde byla diskutována celá řada opatření od zpřehlednění názvu zastávky u nemocnice, zpoždění posilového spoje z MŠ Úsměv po jazykové kurzy řidičů.

Podněty ze strany veřejnosti by se daly rozdělit do několika kategorií, nejčastěji se přitom týkaly školních spojů ze Spořilova, dále neprofesionality řidičů a jejich případné jazykové nevybavenosti (v případě řidičů cizích národností) nebo neznalosti tras. Kromě negativních zkušeností město obdrželo i pozitivní zpětné vazby, kdy si cestující chválili dopravu z a do přilehlých osad nebo vyzdvihli nepostradatelnou roli MHD při jejich cestách do zaměstnání. Kladné ohlasy místní vyjádřili i k posílení školních spojů a ocenili také zavedení večerních a nočních jízd.

Jan Vachtl, referent pro MHD Benešov, v pondělí 11. září 2023 osobně dohlížel na spořilovskou výchozí zastávku, aby pohlídal odjezdy školních spojů: „Ranní provoz proběhl bez větších potíží – v 07.30 hod. odjel od MŠ Úsměv načas první autobus, ten zamířil k ZŠ Dukelská a ZŠ Jiráskova, a následoval ho v 07.34 minutu opožděný druhý školní autobus k ZŠ Karlov. Posilový autobus v 7:35 přijel se zpožděním 2 minuty v 07.37. Celý týden od 11. do 15. září nepřijel na Spořilov tento posilový autobus s větším než tříminutovým zpožděním. Na základě podnětů ze strany obyvatel a po projednání s dopravcem upravíme pro zajištění stability provozu odjezd tohoto autobusu z 07.35 na 07.40 hod.,“ říká Jan Vachtl. K zastávce MŠ Úsměv bude také přidán elektronický označník, který pomůže cestujícím v lepší orientaci – ukáže totiž, který spoj v nejbližší době k zastávce přijede, kam má namířeno a jaké má případné zpoždění.

„Uvědomujeme si, že v ranní špičce hrají roli minuty, a každé větší zpoždění může znamenat problém. Každý den sledujeme data z provozu a všímáme si, jak se o MHD vyjadřují místní. Případná pochybení aktivně řešíme, jsme v úzkém kontaktu s dispečinkem a nabízíme řešení patových situací. Po dopravci a tudíž poskytovateli služby, za kterou platíme nemalé peníze, chceme, aby zajišťoval dopravu v odpovídající kvalitě. Pokud tomu tak nebude, přistoupíme k sankcím. Rozumíme tomu, že není snadné najít kompetentní řidiče, ale požadujeme po dopravci, aby vyřešil problém s jazykovou bariérou,“ doplňuje místostarosta Benešova Jakub Hostek.

Dopravci se po počátečních zmatcích podařilo velmi uspokojivě vyřešit střídání řidičů, aby nevznikala zbytečná zpoždění. Město Benešov rovněž apelovalo na ČSAD, že řidiči musí stavět na znamení. Řidiči cizího původu navštěvují pravidelné jazykové kurzy českého jazyka a o jejich výsledcích bude město informováno.

Referent pro MHD Benešov Jan Vachtl zpracoval odpovědi na nejčastější dotazy a stížnosti, které jsme obdrželi skrze mobilní rozhlas:

1. Neznalost trasy na MHD 1 (k 11.9.): Někteří cestující upozornili na problém s neznalostí trasy jednoho z řidičů. Dopravce byl informován a měl by řidiče poučit o správné trase.

2. Nepřepínání informačního systému: Cestující si stěžovali na nedostatečné přepínání informačního systému mezi spoji. Dopravce byl upozorněn na tuto potřebu.

3. Chybějící spoj v 7:01 od Kauflandu k rychlíkům: Obyvatelé zdůraznili problém s nedostatečným spojem v ranních hodinách. Město uvažuje o řešení, aby zajistilo spoj v 7:01 po celý rok.

4. Vysoké zpoždění spoje 9.9. v 10:06 na MHD 1: Cestující byli nespokojení s výrazným zpožděním spoje. Dopravce se omluvil a ujistil, že problém byl vyřešen.

5. Zajíždění do zastávek Nemocnice Rudolfa a Stefanie a Purkyňova na MHD 3: Byly zaznamenány problémy s trasou některých spojů. Město proto přistoupí ke přejmenování zastávky Nemocnice Rudolfa a Stefanie v ul. Máchova na Benešov, Máchova – nemocnice, aby došlo ke zpřehlednění zastávek u nemocnice. Současně s tím bude připraveno schéma přestupního uzlu a řidiči budou instruováni o správném příjezdu do zastávky u nemocnice.

6. Telefonování za jízdy: Telefonování řidičů za jízdy bylo označeno za nepřípustné a problémy budou řešeny s konkrétními řidiči.

7. Přeplněný školní spoj MHD 2: Přeplnění školního spoje po 15. hodině bylo prověřeno a také vyřešeno: od října bude na lince jezdit nový autobus, který uleví dosavadnímu přetíženému spoji.

8. Stanoviště na Terminálu: Po projednání s dopravcem dojde k dalšímu sjednocení stanovišť na Terminálu. Současně jsme poptali u zpracovatele dat možnost rozlišit na informačním systému spoje MHD 2, které jedou na MŠ Úsměv okružně a přímo.

9. Spojení na Konopiště: Město se pokusí zajistit další spojení na Konopiště v rámci provozních možností.

Dotazník běží až do konce roku 2023, najdete ho zde:

https://www.munipolis.cz/app/anketa/otazky/8K14ryDm

Zpětnou vazbu můžete zadat pouze jednorázově, další zkušenosti s provozem MHD ale můžete posílat na: doprava@benesov-city.cz. Děkujeme, že se podílíte!

Zdroj: Město Benešov.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum