Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Potravinová banka

24. září 2023

BENEŠOV: Potravinová banka

Do Benešova v pondělí 25. září poprvé přijede mobilní potravinová banka – balíčky bude rozdávat předem zaregistrovaným klientům.

Potenciální klienti, kteří potravinovou pomoc potřebují, byli v rámci sociální práce aktivně vyhledáni Odborem sociálních věcí a zdravotnictví města Benešov. Jedná se přitom primárně o seniory, rodiče, děti a mladé dospělé v nepříznivých sociálních situacích.

V pondělí 25. září 2023 do Benešova poprvé dorazí mobilní výdejna potravinové banky, která předá balíčky potravin i potřeby pro osobní hygienu předem zaregistrovaným žadatelům.

Rada města Benešov 13. září 2023 schválila Memorandum o spolupráci se společností Potravinová banka Central z.s., která prostřednictvím partnerských odběratelských organizací rozdává potraviny, které by jinak byly zlikvidovány – jsou to potraviny zdravotně nezávadné, avšak již neprodejné.

A jak bude výdej fungovat? Mobilní výdejna balíčky předá pomocí výdejní aplikace pouze předem zaregistrovaným příjemcům, kteří se v předem domluvenou dobu dostaví na mobilní výdejní místo. Potravinová pomoc je v rámci projektu nazývána souhrnně potravinovými balíčky, které ale kromě 3–5 kg potravin mohou obsahovat také drobnou materiální pomoc (hygienické a drogistické potřeby).

„Jsem moc rád, že můžeme prostřednictvím uzavřeného memoranda zprostředkovat pomoc lidem, kteří žijí běžným životem, nepotřebují pomoc sociálních služeb, neboť si své věci obstarávají sami, jen na ně v některém období života dolehla ekonomická obtížnost doby, způsobená třeba neplánovanými vyššími rodinnými výdaji, zvýšením cen energií či jinou událostí v životě. O tuto pomoc si může totiž požádat kdokoliv,“ uvedl místostarosta Benešova Jakub Hostek.

„Region Benešovska vnímám z hlediska potřebnosti koncových klientů jako prioritní, protože se na nás s žádostí o potravinovou pomoc obrací velké množství koncových klientů právě z ORP Benešov. S Odborem sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Benešov máme dlouhodobě výbornou spolupráci, proto byl výběr této lokality pro spuštění výdejního místa naprosto jednoznačný. Věříme, že právě tady budou potravinové balíčky pomáhat cíleně a efektivně,“ uvedla Dana Růžičková, ředitelka Potravinové banky Central z.s.

Projekt bude spuštěn 25. září 2023, kdy bude uskutečněn i první výdej. Od dalšího týdne pak bude výdejní den každou středu od 10.00 do 11.00 hod.. Místo výdeje bude žadatelům sděleno pracovnicemi Odboru sociálních věcí a zdravotnictví, MěÚ Benešov, pokud se však klient na místo nestihne dostavit, balíček bude k vyzvednutí přímo na odboru.

Potravinová banka Central, z.s.

Potravinová banka působí ve Středočeském kraji, a to konkrétně v okresech Beroun, Příbram, Kolín, Benešov a Kutná Hora, dále pak obsluhuje jižní, východní a západní části okresů Praha východ a Praha západ. Je také řádným členem České federace potravinových bank, z.s. Potravinová banka Central, z.s. je partnerem projektu z programu Operační program Zaměstnanost plus ze dne 14. 04. 2023 na realizaci projektu Výdejny potravinových bank v ČR.

Potraviny banka každodenně sváží do skladu v Dubči z více než 40 obchodů na území svojí působnosti. Za rok 2022 banka svezla více než 842 tun potravin, podpořila více než 10 tisíc osob a spolupracovala se 101 organizacemi.

Benešovští živnostníci, kteří produkují potraviny a vykazují přebytky nebo by chtěli banku podpořit jinak, ji mohou kontaktovat napřímo zde:

https://www.pbcentral.cz/chci-se-zapojit2/

Zdroj: Město Benešov.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum