Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



KONOPIŠTĚ: Obnova branky

6. července 2023

PROSÍM SDÍLEJTE - KONOPIŠTĚ: Obnova branky

Přispět na obnovu branky u Růžové zahrady v Konopišti může každý. Svého času u ní pózovala vévodkyně Žofie, manželka arcivévody Františka Ferdinanda d´Este.

Pokud navštívíte park u zámku Konopiště a vydáte se do Růžové zahrady, pár metrů od jejího vstupu narazíte na pískovcovou branku s kovanou mříží. Vzhledem k tomu, že její současný stav není ideální a branka vyžaduje celkovou opravu, iniciuje několik regionálních patriotů sbírku, jejíž výtěžek zrestaurování památky zaplatí. Přispějte i vy libovolnou částkou na č. ú. 5980885379/0800 a podílejte se na obnově historické památky v našem regionu.

V době, kdy zámek obýval arcivévoda František Ferdinand d´Este s rodinou, se jeho manželka vévodkyně Žofie z Hohenbergu, rozená Chotková, nechala u branky zvěčnit na fotografii, díky níž známe podobu této památky z roku 1913. Přesné datum výstavby branky ovšem není známo. Materiálem je červený pískovec, branka má přibližně čtyři metry na výšku a o něco méně na šířku. Její boky zdobí reliéfy lvích hlav, poškození je tady ovšem značné. Branka vyžaduje opravu hned ve dvou krocích – nejprve musí proběhnout restaurování její pískovcové části, následovat pak bude oprava kovové mříže.

Obnova této historické památky bude financována ze sbírky, kterou na základě spolupráce s Národním památkovým ústavem (NPÚ) organizuje Spolek přátel Konopiště:

http://spolekpratelkonopiste.cz/

Libovolnou částkou prostřednictvím transparentního účtu (č. ú.: 5980885379/0800) může přispět každý jednotlivec či firma, cílová suma se rovná výši předpokládané opravy a činí 280.000 Kč. „Vybraná částka bude poukázána jednorázově na účet Národního památkového ústavu s jednoznačným určením na opravu uvedené památky. Kdo následně opravu zhotoví, to vyjde z výběrového řízení NPÚ,“ doplňuje Petr Mareš ze Spolku přátel Konopiště.

Spolek přátel Konopiště je dobrovolným uskupením nadšenců, kteří se zaměřují na budování povědomí o historii zámku Konopiště, přilehlého anglického parku a Růžové zahrady. Svou činností se spolek zároveň snaží o zachování této pamětihodnosti pro budoucí generace, k čemuž patří podpora oprav, restaurování a údržby památek v celém areálu. S velkou pomocí dárců se doposud podařilo nad rámec oprav, financovaných ze státního rozpočtu, zajistit restaurování dvou soch - Dia v Růžové zahradě a vůdce múz Apollo Músageta v parteru u zámecké brány.

Aktuální stav na transparentním kontě Spolku přátel Konopiště můžete sledovat zde:

https://www.csas.cz/cs/transparentni-ucty#/000000-5980885379/Spolek-pratel-Konopiste-o.s

Zdroj: Město Benešov a historické fotografie z roku 1913: fotoarchiv Spolku přátel Konopiště.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum